Omul a descoperit inca de acum peste 5000 de ani, proprietatile plantelor si le-a utilizat dintotdeauna ca alimente sau medicamente, ca leacuri pentru suflet sau pentru trup, ca mijloc de a supravietui sau de a trai.
Fitoterapia este stiinta utilizarii plantelor in folosul sanatatii. Cuvantul “fitoterapie” deriva de la grecescul phyton = planta, therapie = stiinta tratarii si vindecarii bolilor.
Ea s-a nascut o data cu omul, care prin instinct, prin observatie, prin experienta si inteligenta, a invatat sa-si aleaga din mediul inconjurator cele mai utile plante sau parti din acestes, in scopul prevenirii sau tratarii diferitelor afectiuni si dezechilibre ale organismului.
In conceptia hipocratica si paracelsiana se considera ca remediile cele mai sigure pentru om sunt in primul rand alimentele. O vreme s-a uitat acest adevar si s-a neglijat un fapt esential: plantele contin o multitudine de substante chimice care constituie impreuna un complex activ unic si greu de reprodus in laborator. Acesta care prezinta avantaje certe pentru sanatate, comparativ cu unele asocieri de substante chimice pure, pentru ca provin dintr-un intreg viu si se adreseaza unui alt intreg, poate mai complex, dar tot cu viata.
Desigur, nimeni nu contesta ca in caz de urgenta sau de afectiuni grave, se impune apelarea, sub indrumarea sau dupa caz, de supravegherea medicului, la substante chimice pure, cu actiune principala rapida, indiferent daca sunt naturale sau de sinteza chimica. Pe de alta parte trebuie inlaturata si prejudecata ca toate plantele ar fi lipsite de nocivitate, sau ca prin consumul lor putem inlocui o dieta santoasa si echilibrata.
Pentru majoritatea afectiunilor cronice care necesita tratamente indelungate este benefica sustinerea oferita de plantele medicinale, prelucrate sub forma de ceai, extracte sau alte forme de prezentare, care sa contina cat mai nealterat complexul de substante active existent in specia, sau in speciile de plante asociate, cu scopul de a obtine un produs fitoterapeutic.
Plantele medicinale si aromatice, produsele obtinute din ele, trebuie folosite in scopuri profilactice sau curative, pe baza recomandarilor medicului specialist. Plantele nu sunt remedii universale si nici un ultim refugiu la care se apeleaza adesea, dupa ce toate metodele terapeutice au fost epuizate. Ele isi au locul bine stabilit de specialisti in arsenalul terapeutic, fie ca este vorba de cele cu actiune majora sau medie, fie ca este vorba de adjuvante.
Si pentru a va convinge, iata o planta cunoscuta prin proprietatile sale fitoterapeutice dar care se leaga si de cultura noastra crestina:
Salvia – Salvia officinalis-
Scurta prezentare: Planta medicinala originara din zona Mediteraneana, creste cultivata in gradini, in locuri insorite. Este o planta mistica careia i se atribuie puteri magice.
O legenda spune ca a fost singura dintre flori care a adapostit-o pe Maica Domnului atunci cand fugea cu pruncul Isus in brate, din fata aprozilor lui Irod, iar drept multumire aceasta a investit planta cu puteri nelimitate, de a salva vieti si a-i trata pe oamenii tuturor timpurilor de orice boala.
Numele latinesc deriva de la cuvantul „salvare” care inseamna a vindeca, a salva. In scop terapeutic se folosesc frunzele (Salviae folium) si partile aeriene (Salviae herba) inflorite, recoltate la inceputul infloririi in lunile mai-iunie.
Compozitia chimica: uleiuri volatile, principii amare, steroli, substante estrogene, rezine, acizi organici, rasini, taninuri, flavonozide, vitamine (B1, C), saruri de potasiu, s.a..
Proprietati: compozitia chimica complexa si natura principiilor active pe care le contine, ii confera salviei proprietati coleretice, carminative, estrogene, antiseptice si usor astringente; stimulente in dispepsii si atonii gastro-intestinale, antisudorifica, atenueaza procesele fermentative din intestin si favorizeaza eliminarea gazelor; stimuleaza secretia biliara si a ficatului; are efect usor hipoglicemiant; are actiune calmanta asupra sistemului nervos. Datorita compusilor fitoestrogenici pe care ii contine, regleaza menstruatia si ajuta la echilibrarea organismului femeii in menopauza. Salvia are proprietati antimicrobiene, antitermice, expectorante, tonice, antiinflamatoare, antispastice.
In oferta noastra, Salvia se se gaseste sub forma de ceai simplu, ambalat la 50g si in compozitia ceaiurilor Antiastmatic, Etern Feminin, Antigripal si Antialergic.